Új traffipaxokat telepítenek a horvát autópályákra!

Az új traffi azt fogja kiszámítani, hogy a két pont közötti távot mennyi idő alatt tette meg az autós, és ha túl gyorsan ment, jön a büntetés.

A horvát rendőrség és a horvát autópálya-kezelő vállalat (HAC) 2020-tól újfajta traffipaxot, úgynevezett átlagsebesség-mérő rendszert telepít a horvát autópályákra, hogy visszaszorítsa a szabálysértők számát.

Eddig is voltak kamerák, amelyek a forgalmasabb csomópontoknál, az alagutak bejáratánál, hidakon és viaduktokon mérték a sebességünket, de nem ez a fő feladatuk, hanem a forgalom figyelése.

.

Odoo text and image block
Odoo image and text block
Horvátországban jelenleg az autópálya-rendőrség méri a sebességet, az úgynevezett kobrákkal. A civil rendőrautó egy ideig követi a gyorsan vezetőt, erről felvételt készít, majd kiteszi a villogót, és kivezeti a szabálysértőt a forgalomból.

Az új rendszer ezzel szemben fixen telepített kamerákkal ellenőrzi majd a gyorshajtókat. A kamerák regisztrálják a rendszámot, és így pontosan mérik a két, illetve több sebességmérő készülék közti távolságot, majd kiszámolják, hogy az adott rendszámú autó milyen időn belül tette meg az adott távolságot. Amennyiben ezt egy bizonyos időnél gyorsabban teszi meg, akkor nem tartotta be az autópályán előírt, legfeljebb 130 kilométeres haladási sebességet.
A HAC kiemelte, hogy nem a büntetés a céljuk, hanem a közlekedési kultúra javítása. A traffipaxok pontos helyét nyilvánosságra fogják hozni.