Horvátország autóval

Kiváló úthálózat, körülményes útdíjrendszer

Ha autóval indulsz Horvátországba

Télen készülj fel rá, hogy ha itthon szárazak is az utak és napok óta nem láttál havat, a horvát autópályák akkor is tartogathatnak fagyos meglepetéseket. Horvátországban egész Európa klímája benne van. Az ország alakja és elhelyezkedése révén egészen elképesztően széles skálán mozog az időjárás.


Amint a fenti képen is jól látszik, Horvátország északi részén, Szlavóniában a napsütés által termelt energia mennyisége jelentősen elmarad a dél-dalmáciai mutatóktól. Az ország észak-dél irányú függőleges elhelyezkedése és a tengerparttal párhuzamosan végighúzódó hegyvonulat révén a kontinentális, hegyvidéki és mediterrán klíma is régiónként egyértelműen érzékelhető.


A klímának megfelelően az autópályák forgalma is igen változékony. Aki október és április között utazik, úgy érezheti magát, mintha végig az M6-os autópályán utazna, Zágráb közvetlen környezetén kívül alig találkozni autósokkal. Július-augusztusban viszont csak az induljon el autóval Horvátországba, aki rendelkezik ENC-vel, mert nélküle bizony igen kellemetlen és kényelmetlen meglepetésben lesz része. Július végén, augusztus közepén a negyven fokos melegben nem ritkák a több kilométeres forgalmi dugók sem a készpénzes és kártyás fizetőkapuknál. 

Odoo text and image block