Hatalmas ciklon tart Európa felé.

Az Országos Meteorológiai Intézet a rendkívül változékony időjárás miatt kiadott egy sajtóközleményt.

Hatalmas ciklon tart Európa felé. Az Országos Meteorológiai Intézet a rendkívül változékony időjárás miatt kiadott egy külön sajtóközleményt.

A meteorológusok már napok óta figyelik a változó időjárás jeleit és hétfőn különjelentést adtak ki a ciklusról.


A hét folyamán az időjárás különböző arcait mutatja meg, lesz hűvös és meleg idő is. Várható napsütés, de gyakrabban jelenik meg viharos felhős időjárás csapadékkal, tudtuk meg a DHMZ-től.

A kedd nagyon szeles lesz és a legtöbb területen a hőmérő higanyszála 0 fok alá eshet, a magasabb területeken a havazás sem kizárt. Semmi szokatlan így december közepén. A vihar erősödik és kiterjed az Adriai-tenger déli részén is. Sok helyen számíthatunk orkán erejű széllökésekre, ami a közlekedést is nagyban befolyásolja a szárazföldön és a vízen egyaránt.

A nap múlásával azonban a felhők elhagyják a horvát területeket, így szerdán már részben napos idő várható és a vihar is gyengül. Reggel azonban még hideg lesz, a szárazföldön a hőmérséklet többnyire -7 °C-tól -2°C-ig terjed és a part menti fagyok sem zárhatóak ki, különösen a Ravni kotarban.

A szerdai enyhébb időjárás után, csütörtökön már megérkezik a csapadék. Az Adriai-tengeren esőzések, míg a belső szárazföldi területeken havazás és havas eső várható. Noha a csapadékmennyiség nem lesz nagy, néhol a hideg miatt megmaradhat a hó, így az utak is csúszóssá válhatnak.

Pénteken az adventi időszakban a sokunkat felvidító téli fuvallatot a mérsékelt déli időjárás váltja.

Egy hatalmas ciklon érkezik Európa fölé erős és viharos széllel, nagy mennyiségű csapadékkal magas hullámokkal, számos ország számára jelentős problémát okozva.

A part mentén több lesz a csapadék, és a csapadékhullás kezdetén vigyáznunk kell, mert a talaj menti fagyok miatt jegesedés is várható. A hétvégén valószínűleg jobb, de még továbbra is szeles idő várható.

Várható csapadékmennyiség péntekre. (legalsó kép)