Horvátországban a legtöbb töltőállomást működtető vállalat az INA d.d.
Röviden a vállalatról:
Az INA céget 1964. január 1-én alapították, a zágrábi, rijekai és eszéki olajfinomítók egyesítésével. Kezdetben a “Kombinat nafte i plina” nevet viselte, majd év végére, december 31-vel megkapta mai nevét. Kezdetben a finomító kapacitása 2.2 millió tonna volt, amely 1979 végére elérte a 15 millió tonnát.

1980 és 1990 között az INA Jugoszlávia legnagyobb vállalatává nőtte ki magát és 1990-ben a Horvát Köztársaság teljes gazdaságának tíz százalékát tette ki, amely körülbelül 32.000 embernek adott munkát A függetlenségért vívott háború idején a vállalat gyorsan alkalmazkodott a körülményekhez, pedig sok alkalmazott részt vett az ország védelmében. De a termelés és a fejlesztési projektek nem álltak le, folytak az egyezkedések a külföldi partnerekkel.
A Mol 2003-ban vette meg az első 25 százalékot az INA-ban, majd 2008 végén további 22,15 százalékot vásárolt és megegyezett a horvát kormánnyal az irányítás átvételéről is. A Mol ezt követően további részvényeket vett a piacon és jelenleg 49,08 százalékos részesedéssel bír a vállalatban. 2008-2014 között a vállalat 16.5 milliárd kunát fektetett mindhárom alap tevékenységébe (több mint 10 milliárd HRK-t fektettek a kutatásba és termelésbe és több mint 5 milliárd kunát fektettek be a finomító rendszerek fejlesztésére).
Horvátországban jelenleg 439 INA benzinkút működik.

forrás: index, INA d.d.

Tényleg egész Horvátországot lefedi

   A Horvát Autóklub interaktív térképén tudtok a benzinkutak között keresgélni. Katt a piros HAK-ra!

HAK

Kapcsolatfelvétel »

A kezdetek

Kombinat nafte i plina

Kapcsolatfelvétel »

Napjainkban

A rijekai finomító

Kapcsolatfelvétel »