Horvátországban a turizmus már május végén újraindulhat

Teljesen új szezonra kell számítanunk

A horvát turisztikai miniszter, Gari Capelli szerint május végére lehetséges, hogy határaik megnyílnak. Az RTL-nek adott interjúban Capelli azt mondta, az EU ülésén mind egyetértettek abban, hogy protokollt kell bevezetni az Unión belüli utazásra. "Ebben a helyzetben elismerték szervezettségünket, és mindenki dícsérte a Horvátországban is jelen lévő járvány elleni küzdelmet. Mindannyian egyetértünk, hogy a mobilitást helyre kell állítani amilyen hamar csak lehet" mondta a turisztikai miniszter.

A turizmus újraindítása, az Európai Unión belül már kidolgozás alatt van. Lehetséges, hogy a hasonló járványügyi adatokkal rendelkező országok között közúti és légi folyosókat indítanak, mint pl: Ausztria, Csehország vagy Németország. Egy másik lehetőség, hogy az országba belépő turistáknak rendelkezniük kell majd valamiféle igazolással, ami jelzi, hogy nem korona-fertőzöttek.

Capelli kijelentette, hogy ezt a lehetőséget az Unio szintjén is vizsgálják, "ez egy folyamatos beszédtéma, és egy hónap határidőt adtunk magunknak arra, hogy a pontos tervet kidolgozzuk. Egyes országok a polgárokat a határokon belül akarják tartani, de az emberek utazni akarnak, ezért erre megoldást kell találnunk.

Hozzátette, "Ez egy otthontól a célig tartó akció lenne, ellenőrzött keretek között, nincs más megoldás. A közúti és légi folyosók létrehozása is egy lehetőseg, mely során meg lenne pontosan szabva merre közlekedhetnek a járművek úgy, hogy minél kevesebb kapcsolatot létesítsenek másokkal.

Az nem vitás, hogy a 2020-as év turizmusa teljesen más lesz. Horvátország az utóbbi 3 évben rekordszámú turistát vonzott. Amikor a minisztert megkérdezték, szerinte hogyan fog kinézni az idei év turizmusa, azt mondta, a tavalyi 25-30 százalékára is csökkenhet.

"Arra számítunk, hogy az eddigi évek 25-30 szazalékára esik majd vissza a bevétel a főszezonban, ezért új turisztikai stratégiát kell kiépítenünk, amely képes újjáteremteni a gazdaságot." mondta.

Arra a kérdésre, hogy a határok mikor nyílhatnak meg a külföldről érkező turisták és a Horvátországot elhagyók előtt, azt felelte "Remélem nem lesz robbanás szerű növekedés a fertőzöttek számában, így már akár május végén számíthatunk rá. De most felejtsünk el minden eddigit, hiszen ez egy merőben más és szabályozott turisztikai év lesz" tette hozzá.


Odoo CMS - a big picture