Irány Dalmácia!

Hová menjünk nyaralni, ha szeretjük az aktív pihenést, de a nevezetességek is érdekelnek?

Ha szeretsz sportolni, akkor ez a cikk neked szól! De ne csüggedj, ha kevésbé vagy oda a mozgásért, akkor is olvass tovább, mert mutatunk olyan látnivalókat is, amiket kár lenne kihagyni.

Dalmácia tele van olyan kihívásokkal, melyek csak arra várnak, hogy meghódítsuk őket. Íme néhány hely, ahová érdemes kimozdulni:

Brač

Horvátország egyik legnépesebb szigete, Brač. Split és Makarska között terül el és elég nagy ahhoz, hogy 1 hétre elegendő látnivalót kínáljon. A Szigetnek 22 kisebb-nagyobb települése van. A Brač szigeti Vidova Gora az adriai szigetvilág legmagasabb hegye (778m), és az egyik legszebb kilátó az Adrián. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a Zlatni rat strandra, illetve Hvar és Vis szigetére. A szigeten akár egész nap strandolhatunk, de búvárkodásra, úszásra, kirándulásra, futásra vagy kerékpározásra is számos lehetőség van.

A Bluesun Hotel Elaphusa hotelben, Bol városában 26 teniszpálya, szörf, búvárklub, fitnesz, golf, szimulátor, bowlingpálya és egyéb létesítmények várják a vendégeket.

Brač, természeti szépségei mellett a brači kőről is ismert:
Az antik idők óta a brači kőfejtőkben fejtették a követ, melyből ismert épületek épültek, a környéken a legismertebb Diokléciánusz császár palotája Splitben. A brači kőből készült tárgyakat a helyi ajándékboltokban találjuk.

Brači templomok:
- Szent György (Sv. Juraj) Bračután (Pučišćánál)
- Szent Mihály (Sv. Mihovil) (Gornji Humactól délkeletre)
- Szent Péter (Sv. Petar) (Dol felett)
- Szent Miklós (Sv. Nikola) (Sumartinnál)
- Szent Márton (Sv. Martin) (Bobovišćénél)
- Szent Mihály (Sv. Mihovil) (a hegyen Dolnál)
- Gradaci Szent Vasárnap (Sv. Nedjelja na Gradcu) (Selca)
- Stomoricai Szűzanya (Ložišćénél)
Odoo - Sample 1 for three columns


Odoo - Sample 2 for three columns

 


Odoo - Sample 3 for three columns

 

Starigrad-Paklenica

Starigrad-Paklenica a Velebit hegység lábánál fekszik, Zára megye északkeleti részén, az Adriai-tenger egyik öble partján. A település a Paklenica Nemzeti Parktól nem messze található. A Velebitski-csatornánál egy kisebb kikötő található, mely a „Jugo” és a „Bura” szelektől védett, így kisebb hajók számára kitűnő kikötő. A településen a hegy és tenger találkozását élhetik meg az ide látogatók, és emiatt kedvelt a fürdőzők és a hegymászók körében is.

Hosszú, kilométeres kavicsos strandjai miatt kiváló gyermekes családoknak, míg a Velebit és Paklenica masszív hegyeit rendszeresen látogatják a köteles mászók és a free- climbing szerelmesei. A hegymászáson és a free-climbingon kívül a sport és rekreáció szerelmesei barlangászhatnak, kajakozhatnak és kenuzhatnak, valamint  a Zrmanja folyón raftingozhatnak.

Ugyanígy rendelkezésünkre állnak teniszpályák, sportcentrumok és különböző kellékek vízi sportokhoz. A séta kedvelők és a növény gyűjtők barangolhatnak a gyönyörű sétányok keskeny vonalain a nemzeti park szívében. Az óvárosban régészeti lelőhelyeket és műemlékeket nézhetünk meg, melyek közül a legismertebb a  Petar Hektorović villa. Starigrad-Paklenica óvárosában nyáron több alkalommal “Halász estet” szerveznek, festákat (búcsúkat) tartanak, ami szinte minden dalmát településen megrendezésre kerül. A finom halak és borok mellé, olívaolajat és kenyeret kínálnak, valamint a jó zene mellett garantált a jó hangulat.

A hotelekben hosszan tartó, élő zenés estekkel várják a vendégeket, ahol a környék specialitásait is megkostólhatják (hal specialitások, pršut és sajt). Starigradban számos étterem kínálja a helyi specialitásokat, melyek közül kifejezetten ajánljuk a  „Dinko a „Trna-Konoba Marasovic“ az „Ante Steak“ és a „Dalmacija“ éttermeket.

Odoo - Sample 1 for three columns


Odoo - Sample 2 for three columns


Odoo - Sample 3 for three columns


Tučepi

Tučepi egy kis település a Makarska riviérán. A település neve az illír alapítóktól ered. Jelentése: Tavaszi falu. Tučepi Horvátország azon kevés szárazföldi települései közé tartozik, ahol a mai napig a teraszos földművelés a jellemző. Ha Tučepin nyaralunk, mi magunk is felfedezhetjük ezeket a teraszos művelésű szőlő- és olívaültetvényeket, mediterrán kerteket. Az itt élő mintegy 2000 lakos számára - a termesztésen túl - a megélhetést a turizmus jelenti.

Néhány program és nevezetesség (linkek a felsorolásban), amit érdemes megnézni:
- ZIPLINE
- A hegy Tučepi felett --> Biokovo-hegység és a Sveti Jure csúcs (1166m)
- Butterfly Diving (Hajókirándulások és vízi sportok, Szabadtéri tevékenységek, Túrák, Könnyűbúvárkodás és snorkelezés)
- Tucepi Beach
- Nugal strand (plaža Nugal)
- Gospina Rođenja templom
- Szent Rok templom
- Padovai Szent Ante templom
- Szent Vid templom

A nyári hónapok folyamán búcsúkat szerveznek, ahol  finom ételek, italok és kellemes zenék társaságában szórakozhatunk hosszú éjszakákon át. Érdemes beutazni a mindössze 5 km-re fekvő Makarskat, ami az egyik legismertebb turisztikai úti cél a horvát tengerparton.

A sport és a rekreáció szerelmesei a foci, tenisz, röplabda, kosár, biciklizés, vitorlázás, jet-ski és további aktivitások közül választhatnak. Amennyiben a helyi gasztronómiai kínálattal szeretne megismerkedni, látogassa meg a  „Bistro Rosos“ a „Restaurant Jeny“ a„Konoba Postup" a „Restaurant Freyja“ éttermeket.
Odoo - Sample 1 for three columns


Odoo - Sample 3 for three columns


 

Odoo - Sample 2 for three columns Forrás: wikipedia, bluesun hotel elaphusa, adriagate, tripadvisor